Аржентина официално поиска да стане глобален партньор на НАТО -

...
 Аржентина официално поиска да стане глобален партньор на НАТО -
Коментари Харесай

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

 Аржентина публично изиска да стане световен сътрудник на НАТО - статут, който ще ѝ разчисти пътя към по-тясно съдействие в региона на сигурността в миг, в който дясното държавно управление на президента Хавиер Милей се стреми да ускори връзките си със западните страни и да притегли вложения. Това може да обезпечи на Буенос Айрес достъп до съвременни технологии, нови системи за сигурност и образование, съобщи аржентинското президентство, представено от сп. " Тайм ".
 
Искането бе отправено в четвъртък на среща в Брюксел сред аржентинския министър на защитата Луис Петри и заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана. Петри пътува до Белгия след завършването на поръчката на 24 изтребителя Ф-16 от Дания, отбелязва в. " Буенос Айрес Хералд ". Самолетите, които костват към 300 милиона $, са създадени в Съединени американски щати, само че към момента не е планувана публична дата за предаването им. 
Каква роля се чака да играе Аржентина в НАТО  
 
Джоана съобщи след срещата си с аржентинския министър, че приветства кандидатурата на Буенос Айрес да стане упълномощен сътрудник на алианса, като по ясни, че това е позиция, друга от " съдружник ", и се отнася за страни, които не попадат в географската зона на НАТО и не са задължени да вземат участие в групови военни дейности.  
 
Понастоящем в НАТО членуват страни от Европа, както и Турция, Канада и Съединени американски щати. Глобалните сътрудници на алианса включват Австралия, Ирак, Япония, Южна Корея, Монголия, Нова Зеландия и Пакистан. В момента Колумбия е единствената южноамериканска страна, която си партнира с НАТО, показва английският в. " Дейли Мейл ".
 
В деня, в който Петри се срещна с Джоана, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг взе участие в съвещание на външните министри от Г-7 в Италия, на което предизвести, че Украйна има " незабавна, сериозна потребност от повече противовъздушна защита ". 
 
" Трябваше да им дадем повече по-рано " макар окуражаващите задължения за военна поддръжка, които поеха съдружниците напоследък, съобщи Столтенберг, представен от " Дейли мейл ". " Деветдесет и девет % от военната помощ  за Украйна идва от съдружниците от НАТО и е от жизненоважно значение те да продължат и да усилят поддръжката си ", сподели още генералният секретар на алианса.
 
Твърди се, че по същото време Петри е разискал в Брюксел продължаващата поддръжка на Аржентина за Украйна, добавя английският вестник. Президентът Володимир Зеленски е последовател на Милей и през декември участва на церемонията по встъпването му в служба в Буенос Айрес, като приветства " новото начало за Аржентина ".
 
Милей прокарва радикална либертарианска стратегия, която включва анулация на дългогодишните протекционистки търговски ограничения и понижаване на интернационалния дълг, който докара стопанската система на страната до задънена улица. Милей промени и външната политика на Аржентина, като съвсем абсолютно поддържа Съединени американски щати, разяснява " Дейли мейл ".
 
Нови закани пред сигурността на Аржентина
Дни преди оповестението на новината, че Буенос Айрес стартира съдействие с НАТО, министърът на сигурността Патрисия Булрич провокира изострен дипломатически спор с Боливия и Чили. Миналата неделя тя съобщи в изявление, че на територията на двете латиноамерикански страни работят въоръжени групировки, свързани с Иран, съобщи в. " Буенос Айрес Таймс ". 
 
Въпросните изказвания бяха направени, откакто Милей, който при встъпването си в служба даде обещание " хладнокръвен ангажимент " на страната си към Тел Авив, прекъсна интернационална обиколка поради нападението на Иран против Израел на 14 април и се върна в аржентинската столица, с цел да образува " спешен комитет ". Правителствени чиновници повдигнаха въпроса за закани за сигурността, евентуално ориентирани против президента, както и против обекти в цялата страна. Булрич се включи в дебата, заявявайки, че Аржентина се намира в " деликатна обстановка " заради хипотетичното наличие в района на сили, свързани с Иран.
 
В изявленията за локални медии министърът на сигурността уточни областите, в които съгласно нея е работят радикални групировки, измежду които и " Хизбула ", която е упрекната за терористичния акт против аржентинско-израелската асоциация АМИА (AMIA), осъществен през 1994 година.  " Днес Аржентина има всички сигнали за паника ", акцентира Булрич, представена от " Буенос Айрес Таймс ". 
 
Освен че участват в региона на границите сред Парагвай, Бразилия и Аржентина, бойци на " Хизбула " в последно време са видяни и в Икике, в северната част на Чили. " Миналата година са засечени в Сао Пауло, Бразилия, а преди няколко седмици и в Перу ", изброи Булрич. Тя съобщи, представена от испанския в. " Паис ", че откакто е сключила съглашение за защита с Иран, Боливия " е разрешила настаняването на 700 иранци, които съгласно нас са членове на силите " Кудс " (един от петте клона на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР). Министърът на сигурността добави, че държавното управление ревизира " дали на територията на Аржентина има хора с боливийски паспорти, които не приказват испански език ". " Не сме засичали влизането на сходни лица, само че това е допустима догадка ", уточни Булрич.
 
Миналата седмица Марк Уелс, заместник-помощник-секретар за Латинска Америка и Карибския басейн в Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи, че Вашингтон е " доста угрижен " поради активността на " Хизбула " и обвързваните с Иран сили в Латинска Америка, отбелязва " Буенос Айрес таймс ".
 
Реакцията на Боливия и Чили
Твърденията провокираха яд в Ла Пас. " Отричаме и отхвърляме, че Боливия приютява в границите си хора, които сеят гнет, неустановеност и боязън. Тези обвинявания не са подкрепени с доказателства и документи и са неоснователни ", написа в публично опровергаване на боливийското министерство на външните работи, представено от испанската осведомителна организация ЕФЕ.
 
Външното министерство съобщи, че ще привика аржентинския дипломат, с цел да изясни думите на Булрич, само че акцентира, че политическите връзки със прилежащата страна са " по-силни и солидни от неуместните изявления на длъжностните лица ". " Наблюдаваме със угриженост акцията, която се пробва да сътвори борба сред страните, държавните управления и народите на Латинска Америка, предизвиквайки излишно напрежение сред братските страни ", написа още боливийското външно министерство. 
 
Главният директорат по миграцията на Боливия също отхвърли изказванията, че издава боливийски паспорти на ирански жители, наблягайки строгите процедури на страната при издаването на сходни документи. Същевременно президентът на Чили Габриел Борич съобщи, че ще изпрати протестна нота до Буенос Айрес по отношение на спорните изявления на Булрич. Ако министърът " е сериозен в претенциите си, дано ги показа пред способените органи и съдилища и да ги оповести посредством министерството на външните работи ", съобщи Борич в изявление за радиото, представен от " Буенос Айрес Таймс ". " Но не е вярно да се вършат сходни половинчати изказвания в медиите и ние ще изпратим протестна нота посредством министерството на вътрешните работи. Настоявам за почитание към нашата страна ", добави той. " Изключително значимо е управляващите да бъдат виновни към своите изказвания и изказвания... Чили не приютява нито една терористична формация ", акцентира Борич.  
 
Чилийският министър на вътрешните работи Каролина Тоха сподели, че жителите не би трябвало да се плашат от изказванията на аржентинския министър, защото чилийската " полиция и разследващи служби непрекъснато са нащрек ". " Чили не е застрашена от нахлуване от страна на " Хизбула ", безапелационна бе Тоха. 
 
Другата позиция към дейностите на държавното управление на Милей 
" Това, което прави Милей, е част от координирана континентална тактика на крайната десница за дестабилизиране на държавни управления, които не са съгласни с Вашингтон. Не е инцидентно, че през последните месеци бяха осъществени няколко акта на експанзия, като да вземем за пример нахлуването в мексиканското посолство в Еквадор от чиновници държавното управление на Даниел Нобоа ", написа някогашният боливийски вътрешен министър Алфредо Рада в публикация, оповестена в мексиканския информативен уебсайт " Райс ".
 
Част от въпросната тактика са и координираните отсъствия на държавните управления на Уругвай, Аржентина, Парагвай, Ел Салвадор, Перу и Еквадор на съвещанията на Общността на латиноамериканските и карибските страни (CELAC), която е многонационална платформа, основана преди десетилетие, написа още Рада.
 
Уругвайският публицист Арам Ахаронян, който е съпредседател на " Латиноамериканския център за стратегически разбори " с офиси в Монтевидео и Буенос Айрес, също е на мнение, че в Южна Америка " се основават условия за хибридни войни, т.е. за характерен тип спорове, които… включват дезинформация, хакерски атаки и агитация ". " Това е нова форма на спор, която се пробва да повлияе върху демокрацията и ръководството на страните и се трансформира в главно предизвикателство за процесите на районна интеграция и непоклатимост ", счита Ахаронян. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР